Verslag Appeltjestoernooi 2022

Zondag 17 april is het zover, het funtoernooi, dat door de NNHF is georganiseerd gaat van start. Er wordt geschoten op 15 meter en een viertal vrijwilligers hebben de zaal klaargemaakt voor het toernooi.

Van onze vereniging hebben zich 4 teams opgegeven voor het Appeltjestoernooi in Leek; Het Eagle 1 team, De Bongerd, In de pit en The three little birds. Het Eagle 1 team schiet met (historische) bogen, maar mogen niet als zodanig ingeschreven worden. De bogen zijn rond de dertig jaar oud, dus het is best een “beetje pietluttig” dat ze niet in deze categorie vallen! Het team krijgt bewonderende blikken en commentaar op hun bogen, wat de mannen natuurlijk wel wat streelt.

Onze andere teams bestaan uit verschillende bogen en het vierde team bestaat zelfs uit 2 nieuwe leden! Toch stoer hoor om je op te geven.

Voor ons team heb ik van papier een rode appel met een groene rups gemaakt en die spelden we op. Sommige schutters opperen om de rups eruit te schieten, maar daar worden we niet heel wild van (gek hè!?).

Evert Pebesma opent het toernooi en bespreekt de spelregels. We krijgen een schema naar welke banen we moeten gaan en bij de doelpakken liggen kleine briefjes waar de 2 rivalerende teams hun standen op kunnen schrijven.

Na 6 proefpijlen gaan we voor het echie en algauw ontstaat er een takenverdeling in ons team. Eén van ons verplaatst de ‘appels’, een ander brengt het scorebriefje naar de penningmeester en de derde verplaatst de bogen. Het is belangrijk dat je weet naar welke baan je moet en om het goed te onthouden bedachten we de benamingen ‘tweeling’voor tweede baan links, ‘’ drieling’ voor derde baan links en uiteindelijk werd het een vijfling’, want méér banen waren er niet.

Na de eerste heul, kregen we een pauze van ongeveer een kwartier en natuurlijk zaten we met zijn allen om ‘onze’ stamtafel te kletsen en te lachen. De eerste 2 heulen gelden trouwens nog voor 2020 en de laatste heul voor 2022. Na de tweede heul kunnen we in de kantine wat langer relaxen en wat uitgebreider eten en drinken.

De derde heul is merkbaar zwaarder dan de eerste 2, want sommige schutters schieten wat vaker in het hout of het rubber, door de vermoeidheid in armen en spieren. In ons team slaat de vermoeidheid ook wat toe, behalve bij Gerard Kingma, die gaat alleen maar beter schieten! Wanneer Geertruida en ik missen, roepen we gewoon dat we ‘tactisch misschieten’, want met dit toernooi kan je zelfs met een lage score de eerste prijs winnen. Helaas winnen we geen prijs, maar het Eagle 1 team pakt een tweede prijs en de Bongerd wint een derde prijs. De prijzen zelf zijn prachtig, zoals je kan zien op de foto.

We hebben een leuke dag gehad en volgend jaar doen we zeker weer mee.

 

Geschreven door Heleen Buijs.

.