Inkijkje Rapalje Zomerfolk Festival 2022 Noorder Pijl

Ook voor dit jaar waren we gevraagd om op het Zomerfolk festival van Rapalje te komen staan en demonstraties te geven. Natuurlijk zeiden we volmondig ‘ja’, want het is hét clubevenement van het jaar! De sfeer is gemoedelijk, we zetten met zo’n 27 leden toch iets moois neer en de entourage met de tenten van Ger en Richtje maken het geheel af! Een deel van het geld, wat we ophalen, gaat naar de organisatie en het andere deel naar de kas van de vereniging.

Het is altijd een hele organisatie om alle spullen te verzamelen en op te bouwen en vaak moeten er dingen van het veld gehaald worden en uit de zaal. De doelpakken wegen nog het zwaarst en daar zijn de sterke mannen voor nodig. Ik krijg zo’n pak nauwelijks opgetild… mijn aandeel is daarentegen het instructie geven aan de lijn.

Dit jaar was het prachtig weer en zaterdag kwamen de eerste mensen al snel naar het boogschieten. Opeens zag ik een bekend gezicht en een jonge vrouw kwam bijna huppelend naar mij toe. Hé, zei ze, weet je nog dat je mij de vorige keer een aantal keren aan de lijn hebt leren boogschieten? Ik herkende haar en zei; ja, klopt. Ze zei; ik hoopte zo dat jij er weer was. We stelden ons aan elkaar voor. Nou, zei ze, door jou zit ik nu op boogschieten en mijn vriend is ook op boogschieten gegaan! Kijk dáár doe ik het dus onder andere voor! Ze woont in Heerhugowaard, dus das niet zo dichtbij, maar wie weet zien we elkaar weer een andere keer. Ook deze keer kwamen een aantal mensen voor een tweede of derde keer schieten en gaven aan op boogschieten te willen gaan.

Bij een aantal groepjes ontstonden spontaan onderlinge wedstrijdjes. Vrienden die allemaal nog nooit geschoten hadden, daagden elkaar uit wie de meeste punten hadden. Altijd leuk.

Dit jaar konden de mensen een kaartje kopen bij de kassa, die wilden leren schieten en dit werkte volgens iedereen erg fijn. Aan de lijn loop je niet meer met geld en mensen houden het kaartje naar voren, zodat je kan zien wie er betaald heeft. Ook de kinderen waren trots wanneer ze een kaartje konden geven.

Tijdens de eerste wedstrijd konden kinderen en volwassenen blijven komen voor instructie. We merkten dat dit erg welkom was. Misschien dat we volgend jaar het iets anders gaan inrichten, maar daar gaan we nog over nadenken. Rob de F had een aantal armbeschermers gemaakt en aangeboden voor de winnaars en Richtje had bij Rapalje nog een T-shirt en poster weten te regelen.

De appel van Willem Tell (the pot of Gold) er af schieten, blijft ook altijd leuk. Gerard G had in zijn atelier een hoofd van een soort PURR gemaakt, zodat die beschieten was. Er kon er maar 1 de winnaar zijn en die kreeg ook de gehele inhoud van de ingelegde Findlingen.

Met een groepje zijn we wat gaan eten op het festival en daarna moest ik naar huis, want de volgende morgen moest ik om 5 uur al in de bus zitten voor een werkweek, met mijn leerlingen, naar Oostenrijk.

Bedankt allemaal voor de fijne hulp en de leuke sfeer!

 

Tot volgend jaar.

 

Heleen Buijs