Wie het lijstje bekijkt van toernooien die meetellen voor de 3D Shooter of the Year, zou kunnen denken dat 3D schieten in Nederland ten noorden van Lelystad niet bestaat. Niets is minder waar! Alleen al de laatste vier weken konden we genieten van de Phoenix ronde (5-6 oktober, zie verslag), op 26-27 oktober de ronde om het Rono strand en 2-3 november de Najaars-Ganzenronde bij Coevorden. En genoten dat hebben we!
 
De “3D Ronde Oldambt on Tour – Ronostrand 2019” was voor ons Noorderpijlers natuurlijk een thuiswedstrijd en dat was goed te merken aan de flinke opkomst van clubgenoten.
 
Voor de derde keer dit jaar organiseerde de Winschoter Boogschietclub een twee-daagse 3D ronde: in maart de compacte “3D ronde om de cave”, in juli de Oldambt ronde en nu “Oldambt Ronde on Tour – Rono strand”, ga er maar aan staan! En ze maakten zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf hoor! Alles was tot in de puntjes geregeld, van de mooie scorebriefjes, het boogrek bij de catering, de wegwijzers op het parcours, tot de herfstige paddestoel-plokjes en uiteraard de doel-opstellingen, 35 op zaterdag, zondag eentje minder.
 
Een keur aan beesten was weggezet in drie lussen, rond de zwemplas, verspreid over de camping (schieten tussen de stacaravans) en door een bos-en-heide gebied. Meestal meerdere dieren per plok, keuze-doelen, dubbele hunters, waaier doelen en veel meer. Mooi, afwisselend gedaan, met veel oog voor detail en creatief ingepast in de mogelijkheden van het gebied, super!
 
Voor de catering werd gebruik gemaakt van het camping-restaurant, wellicht waren de consumpties iets prijziger dan we gewend zijn bij 3D rondes, daar stond dan weer tegenover dat de kwaliteit ervan prima was en we met z’n allen warm en uit de wind konden zitten.
 
Apropos de wind … daarvan was er vooral zaterdag heel wat voor handen, maar het bleef beide dagen (vrijwel) droog en vooral zondag liet de zon zich geregeld zien. 
 
Zowel zaterdag als zondag mocht een behoorlijk aantal Noorderpijlers een prijs mee naar huis nemen. Pechvogel van de ronde was Laurens; zonder enig vooroverleg of waarschuwing besloot zijn boog zichzelf om te bouwen tot een geheel nieuw opvouw model. We mogen dan wel weer van geluk spreken dat e.e.a. plaatsgreep zonder fysiek trauma bij de schutter.
 
De najaars Ganzenronde bij Coevorden van 2 & 3 november was voor ons misschien iets verder van huis, maar dat was zeker op de zaterdag geen bezwaar voor Noorderpijl, er stonden ‘s ochtends 19 clubgenoten te trappelen in de blubber (of was het pindasaus?) om aan de ronde te beginnen. Zondag waren we met zeven Noorderpijlers, nog altijd een mooie vertegenwoordiging.
 
Eind juni hadden de enthousiastelingen van HBV de Veerkracht hun eerste Ganzenronde uitgezet -een soort try-out- op de velden rondom het sportcomplex de Klinkenvlier in Coevorden, dit keer stuurden ze ons het bos in, of in elk geval de bossige omgeving rond de Klinkenvlierse Plas.
 
Je kunt je afvragen wat er nog voor nieuws valt te vertellen over de zoveelste 3D ronde? Twee weekenden, twee rondes rond een plas, die zullen wel ongeveer hetzelfde zijn geweest. Nou, elk toernooi heeft duidelijk zijn eigen karakter, niet alleen door de verschillende landschappen en omstandigheden, maar vooral ook door verschillen in benadering door de organisatoren. Bij het Rono strand lag bijvoorbeeld de nadruk op natuurlijke opstellingen van diergroepen, bij de Ganzenronde was een tikje Halloween georiënteerd en troffen we o.a. zombies, draken en knalblauwe beesten. Hier hadden de parcoursbouwers zich uitgeleefd in het verzinnen van doel-opstellingen met barokke puntentelling. Regelmatig liep je het risico een deel van je zo moeizaam bij elkaar geschoten punten weer te moeten inleveren, anderzijds konden soms vanaf één plok heel veel punten worden opgepakt. Overigens was men zondag milder met de min-punten; bijvoorbeeld het totaal missen van een 75! punten waaier-doel werd niet meer extra bestraft. De organisatie stond duidelijk open voor constructief meedenken over puntentelling, doelopstelling en boogklasse indeling.
 
Ik had de indruk dat er wel plaats geweest zou zijn voor zeker 50% meer deelnemers. Liet men zich weerhouden door de minder fraaie weersverwachting, of kijken de schutters aangaande de Ganzeronde de kat nog een beetje uit de boom? Hoe dan ook, thuisblijvers hadden ongelijk. De organisatie had een hartstikke mooi toernooi neergezet en de weers-omstandigheden waren ook dit weekend veel beter dan voorspeld. 
 
Verder kan ik nog melden dat zaterdag acht clubgenoten zich in de prijzen hebben geschoten en zondag zes, voorwaar een mooi resultaat!
 
Al met al waren het weer twee super geslaagde en gezellige weekendjes boogschieten in de buitenlucht. Alle respect en heel veel dank aan de Winschoter Boogschietclub en HBV de Veerkracht,
 
Gerard Geertjes